divendres, 23 de novembre del 2012

Alimentació dels nens de 6 a 12 anys

Al començament d’aquesta etapa el creixement és estable, amb poques necessitats energètiques, per això el nen encara manté poc interès pels aliments i pot mostrar poca gana, cosa que és normal a la seva edat.


  • Es pot observar un augment de la gana en alguns nens (sobretot entre els 8 i 9 anys), que si no es controla pot ser origen d’una obesitat. Per això, si el nen mostra un augment de la gana de forma exagerada, quan vulgui menjar alguna cosa entre les menjades se li poden oferir aliments que l’atipin però que siguin de baix contingut calòric, com verdures i fruites. Es pot moderar el consum d’hidrats de carboni i greixos, i animar-lo a fer exercici físic de forma regular, ja que el sedentarisme en un nen amb una gana exagerada el pot portar a una obesitat important. 
  • Un altre trastorn freqüent a aquesta edat és el del nen vomitador. Hi ha nens que tenen especial facilitat per vomitar, sobretot en circumstàncies d’estrès o problemes psicològics en l’edat escolar. Molts d’aquests nens tendeixen a produir cossos cetònics (acetona) quan utilitzen les seves reserves de greix quan ja han esgotat les reserves de glicogen (producció de sucre), una situació que afavoreix la persistència del vòmit. Per evitar-ho, s’aconsella intentar mantenir una ingesta alta i freqüent d’hidrats de carboni d’absorció lenta (pa, pasta, arròs, llegums…).
  • El dolor abdominal crònic, la majoria d’origen psicològic a aquesta edat, és un altre dels problemes que poden afectar l’alimentació, principalment a l’hora d’esmorzar. Moltes vegades, a causa de les presses i l’estrès que pot suposar enfrontar-se a l’escola, el nen reacciona somatitzant els seus problemes en forma de dolor crònic abdominal. Si després de fer les proves oportunes al centre de salut es descarta la presència d’una malaltia, és aconsellable l’ajuda d’un psicòleg per solucionar aquest trastorn.

Els nens en edat escolar necessiten els mateixos aliments que els de menys edat, però amb més quantitat en relació amb el seu pes que els adults, per cobrir les seves necessitats energètiques i nutritives. 

2 comentaris:

  1. L'alimentació és un fet importantíssim durant tota la nostra vida. Durant el període d'edat que plantegeu l'alimentació dels infants s'ha de vigilar i combinar amb activitats esportives que els agradin. Molt bona redacció, creiem que la publicació pot ser molt útil!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies al vostre comentari estem totalment d'acord en el fet que una bona alimentació té que estar complementada amb un bon exercici diari :)

      Elimina