divendres, 30 de novembre del 2012

Recomanacions alimentàries

Per proporcionar una alimentació correcta des dels primers anys i establir unes bases nutricionals saludables per a la resta de la vida del nen, es recomana:
 
  • Proporcionar una alimentació suficient. El nen ha de menjar la quantitat adequada per cobrir les seves necessitats d’acord amb l’edat biològica i l’activitat física. S’aconsella repartir el consum d’aliments en cinc àpats al dia: tres àpats principals (esmorzar, dinar i sopar) i un o dos de lleugers (a mig matí i a l’hora de berenar). En aquests últims s’han de donar petites quantitats, aprofitant-ho per oferir fruites i lactis, de manera que el nen no perdi la gana per al dinar o el sopar.
     
  • L’alimentació ha de ser variada. La millor prevenció de dèficits o excessos nutricionals és oferir aliments de tots els grups bàsics. És aconsellable ensenyar al nen a menjar de tot sense abusar de res, d’aquesta manera s’assegura una nutrició correcta i s’educa el paladar del nen, que acceptarà millor els aliments nous.
     
  • Afavorir el consum de productes lactis (llet, formatge, iogurt, etc.), per cobrir les necessitats de calci, afavorir la mineralització òssia i ajudar a evitar l’osteoporosi en la vida adulta.
     
  • Fomentar el consum de verdures, fruites, hortalisses, pa, cereals i llegums. En conjunt, aquests aliments aporten poques calories, són rics en micronutrients i proporcionen fibra, que regula el trànsit intestinal i prevé problemes de restrenyiment.  

  • Evitar el consum excessiu d’aliments grassos. S’han de desgreixar les salses i els caldos, retirar la pell del pollastre o el greix visible de les carns, consumir més peix que carn, substituir la brioixeria industrial per altres productes d’elaboració casolana i limitar el consum d’ous a tres per setmana. És aconsellable oferir els aliments preparats a la planxa, al vapor o rostits, i reduir els fregits i empanats, que eleven la quantitat de greixos i afegeixen carbohidrats al plat. Els greixos recomanats són els d’origen vegetal, oli d’oliva (preferible), de blat de moro o gira-sol, i s’han de limitar els greixos d’origen animal com ara mantega o llard.
     
  • Limitar els aliments amb excés de sucre o sal (dolços, llaminadures, snacks, etc.), que tenen un alt contingut calòric però poc valor nutritiu, per això restringir-los no suposa una carència nutricional. No és aconsellable oferir-los en substitució de l’esmorzar o el berenar perquè acostumen a provocar sacietat, cosa que provoca que el nen no mengi correctament en els àpats principals.
     
  • Evitar consumir en excés aliments precuinats, salses industrials o menjar ràpid. És aconsellable acostumar el nen a gustos naturals, fent servir productes de temporada, especialment pel que fa a fruites i verdures. Es recomana potenciar els guisats de cullera com a primer plat perquè els productes vegetals tinguin una presència determinant en la dieta habitual.
      
  • Alimentació regular. És necessari que el nen segueixi un ordre en l’horari dels àpats per evitar que caigui en l’hàbit de picar entre hores. És important evitar que se salti algun dels àpats principals (per exemple, el sopar).
     
  • Les begudes recomanades són l’aigua, els sucs naturals i la llet. S’han de limitar els refrescos, les begudes gasoses i els sucs comercials per l’alt contingut en sucres i additius. L’alcohol està absolutament desaconsellat.
     
  • És important donar exemple, perquè els nens imiten el que veuen. És un error forçar el nen a menjar aliments que als pares no els agraden o no formen part de la seva alimentació habitual, perquè el nen no els acceptarà. La planificació dels àpats s’ha de fer en funció dels hàbits dietètics, els costums i l’organització de la família. És important fer algun dels àpats principals en família, de manera que el nen associï menjar a un ambient relaxat i agradable, on pugui compartir les experiències diàries amb els seus familiars.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada