dijous, 3 de gener del 2013

L'alimentació dels nens i nenes en els diferents àpats

Recomanacions específiques: 

De manera orientativa, s’aconsella que les necessitats nutritives de l’escolar es distribueixin al llarg del dia en la següent proporció: 
  • Esmorzar + mig matí: 25 %.
  • Dinar: 30 % - 35 %.
  • Berenar: 10 % - 15 %.
  • Sopar: 30 %.

1. Esmorzar:


És una dels menjars més importants del dia i hauria de cobrir, almenys, el 25 % de les necessitats nutritives del nen, ja que contribueix a aconseguir unes aportacions nutricionals més adequades, evita o disminueix el consum d’aliments menys apropiats (brioixeria, sucres, etc.) i pot contribuir a la prevenció de l’obesitat, a més de millorar el rendiment intel•lectual i físic i l’actitud en el treball escolar. Ometre l’esmorzar interfereix en els processos cognitius i d’aprenentatge. 

Les presses per arribar a l’escola i la somnolència dels primers moments del matí de vegades impedeixen fer correctament aquest primer àpat. Es recomana dedicar-hi de 15 a 20 minuts, asseguts a la taula, si és possible en família i en un ambient relaxat, per això cal despertar el nen amb temps suficient, cosa que implica fer-lo anar a dormir a una hora apropiada (es poden deixar el material escolar i la roba preparats la nit abans). 

L’esmorzar ha d’incloure preferentment:

Lactis: llet (la millor opció), formatge no gras o iogurt. S’aconsella que el nen consumeixi de 3 a 4 racions diàries de llet/derivats. Una ració equival a: 1/2 got gran de llet (125/150 ml) = 1/2 formatget (40/60 g) = 1 iogurt (125 g).

Cereals: pa (la millor opció), rebosteria casolana, cereals d’esmorzar (preferentment no ensucrats i encara millor si són integrals).

El pa es pot acompanyar amb oli d’oliva (la millor opció), melmelada, mantega o margarina, de forma alterna.
Fruites: peça sencera o suc natural.


2. Mig matí

Com a reforç pot menjar una fruita, iogurt o un petit entrepà. Amb certa freqüència, els nens que esmorzen malament arriben afamats a l’hora del pati amb el risc de menjar massa o consumir aliments poc convenients, com ara llaminadures, brioixeria, etc., que, a més, els fan perdre la gana a l’hora de dinar. No s’ha de substituir un esmorzar complet per aquest tipus d’aliments.


3. Dinar


En els hàbits alimentaris espanyols l’àpat del migdia és el més consistent. Ha de cobrir del 30 % al 35 % de les necessitats nutricionals diàries del nen. Cada vegada és més freqüent que els nens mengin al centre escolar. Els pares han de saber el programa mensual d’àpats i col·laborar perquè les dietes que s’ofereixen siguin equilibrades, completant-les amb els que fan a casa. 

La fruita ha de ser les postres habituals. 


4. Berenar

Acostuma a ser ben acceptat pels nens i pot complementar la dieta perquè permet incloure-hi productes de valor nutricional, com ara lactis, fruites naturals o entrepans diversos. 

El berenar-sopar és una opció acceptable quan inclou aliments suficients i variats i es fa ocasionalment. Per exemple, un entrepà de truita a la francesa i formatge amb una fruita i, abans d’anar a dormir, un got de llet, pot ser una alternativa eventual correcta.


5. Sopar 


S’hauria de fer en funció dels aliments que s’han menjat en la resta d’àpats del dia. Es poden oferir sopes, cremes o amanides, com a complement carn, peix o ou, i per postres lactis o fruites. 

Es recomana oferir-lo a una hora no gaire tardana per evitar que la proximitat al moment de dormir impedeixi que el nen dormi bé.


Per aprofondir en aquest tema hem trobat un video que ens ha semblat molt interessant, ja que tracta de l'alimentació de forma molt entenedora i gràfica adaptada pels nens i nenes. 



Per més informació consulteu la pàgina web: 

2 comentaris:

  1. :O I jo que pensava que l'esmorzar és el menjar més important de tots! O al menys, això sempre he escoltat!
    He trobat molt interessant aquesta entrada! Enhorabona!

    Records!

    Passeu pel nostre blog:)

    ResponElimina